Avantajele dușului bucal și al periuței sonice

Îngrijirea dinților și igiena orală sunt la fel de vechi ca civilizația. Cu 5000 de ani în urmă, în Mesopotamia antică (teritoriul prezent al Iraqului), dinții erau periați cu crengile copacului Arak. Acum 4000 de ani, egiptenii foloseau bicarbonatul de sodiu ca apă de gură.

În prezent, sunt numeroase produse ce se presupune că mențin sănătatea dentară mai mult timp. Vă dăm câteva ponturi în legătură cu efectul dușului bucal, folosirea aței dentare și a periajului. Vorbiți cu un medic stomatolog înainte de utilizarea unui irigator oral.

O comparație între folosirea aței dentare și dușul bucal ca supliment al periajului

Un studiu din SUA a arătat efectele periajului dentar folosit împreună cu dușul bucal asupra sângerărilor gingivale, inflamației și a plăcii bacteriene de sub linia gingivală. Rezultatele publicate în 2005 nu sunt reprezentative. Cu toate acestea ele oferă o imagine a eficienței unei igiene orale zilnice. Subiecții de test au fost repartizați în 3 grupuri, fiecare grup cu o igienă dentară diferită pentru 28 de zile.

Grupul 1: Periuță manuală și ață dentară

Grupul 2: Periuță manuală și duș bucal

Grupul 3: Periuță sonică și duș bucal

Rezultatele așa zisului index de sângerare (compararea unui număr de efecte asupra sângerării gingivale) sugerează că utilizarea unui duș bucal conduce la rezultate seminificativ mai bune. Doar periajul cu utilizarea zilnică a aței dentare este mult mai puțin eficient.

Inflamația gingiilor s-a modificat semnificativ în bine la grupurile ce au folosit dușul bucal față de grupul 1, și asta numai după jumătate din perioada de testare. Cu toate acestea, această îmbunătățire a fost vizibilă doar pentru exteriorul dinților și a gingiilor. După 28 de zile utilizarea unui duș bucal aduce beneficii vizibile.

Indicele de placă bacteriană arată că utilizarea combinată a unei periuțe sonice și a unui duș bucal curăță cel mai eficient. La sfârșitul perioadei de test, eliminarea plăcii la grupele 1 și 2 este asemănătoare. Grupul 3 a obținut rezultate net superioare.

Sursă:

National Center for Biotechnology Information – USA

Acest magazin foloseste cookies si alte tehnologii pentru a imbunatati experienta dumneavoastra pe site!